Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Judo, Hapkido ve Kickboks Federasyonu, 28 Temmuz 2005 tarihinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Başkanlığına Niyazi DEMİREL'in atanmasıyla resmen kurulmuştur. 2005 ve 2006 yıllarında antrenör ve hakem yetiştirmeye ağırlık veren Federasyon, Türkiye'deki muadili Federasyonlar ile işbirliği içerisinde Kickboks Spor dalında kurs ve seminerler düzenleyerek birçok hakem ve antrenör yetiştirmiştir.

2006 yılında sporcu kayıtlarına başlayan Federasyon kısa sürede yüzlerce sporcu ve 7 kulüp sayısına ulaşarak 21 Ocak 2007 tarihinde yapmış olduğu I.Olağan Genel Kurulu'nda özerkliğine kavuşarak özerk bir Federasyon olarak yoluna devam etmiştir.

Türkiye Kick Boks Federasyonu ile imzalanan işbirliği protokolü neticesinde, karşılıklı belgelerin denkliğinin yapılması, Türkiye'de yapılacak Turnuva, Kamp ve Kurslara, idareci ve sporcularımızın katılması ve birçok konuda faydalar sağlanmıştır.

2006 yılından itibaren Kickboks spor dalında müsabakalar yapmaya başlayan Federasyon, 2011 yılında ISKA (International Sport Kickboxing Association) Dünya Kickboks Federasyonu'na üye oldu. Bu tarihten itibaren Kickboks Milli Takımı avrupa ve dünya Kickboks şampiyonalarına katılmakta ve başarılar elde etmektedir.

2015 yılında yapılan Tüzük değişikliği ile Federasyonun ismi KKTC Kickboks Federasyonu olarak değiştirilmiştir. 2015 yılı itibarı ile Federasyona üye 10 kulüp mevcut olup, kulüpler çatısı altında 300 lisanslı sporcu faaliyet göstermektedir.

Muay Thai eskiden Siyam olarak adlandırılan bölgenin bölünmesinden sonra oluşan ve bugün ağırlıklı olarak Tayland'da sistemlenmiş dövüş sistemlerinin tümünün genel adıdır. Her ne kadar bölge sınırları değişse dahi bu ülkeye komşu olan Myan Mar (eski adı Burma) 'da uygulanan "Bando veya Lethwai" ve Kamboçya'da yapılan "Khmer Boksu" ile büyük benzerlikler gösterir ... Muay Thai'nin orijini hakkında “Tayland, Myanmar ve Kamboçya “arasında anlaşmazlıklar günümüzde iyice şiddetlenmiş olup, her ülke çıkışı kendine mal etmektedir. Bugün Muay Thai evrim geçirerek 3 dalda "Profesyonel, Amatör ve Tradisyonel (Geleneksel)" olarak uygulanmaya konmuştur.

Tarihi 1300'lere kadar dayanabilmektedir. Eski antik sistemlerin tümü "Muay Boran" (Antik Döğüş Sistemi) şemsiyesi altındadır (Bu konuda birçok efsane mevcuttur)

Muay Boran şemsiyesi altında ; "Muay Lopburi (bugünkü Muay Thai'nin atası sayılır,dik duruşlar ihtiva eder), Muay Chaiyuth, Muay Korat, Muay Kochasarn, Muay Nakorn" sistemleri bulunur... Geleneksel sistemler bazen Myanmar, Tayland veya Kamboçya sınırlarında müsabaka düzenlerler, eldiven yerine sargı, bandaj kullanılır ve özellikle Burma bu konuda gelenekselliği fazla bırakmamaktadır.

Krabbi Krabbong ise, tamamen "kılıç, mızrak, vb." ihtiva eden silahlı geleneksel kendine has bir disiplin olup, ancak sanıldığı gibi Muay Thai sistemi ile bir ilgisi yoktur. Ayrıca bugün Tayland ordusunun bazı bölümlerinde kullanılan "Military Lerdrit" diye ülkeye has ayrı bir sistem mevcuttur.

Tayland'da uygulanan profesyonel sistem dövüşleri için ise "Lumpini, Rachandamnern, TV 7 vb." gibi özel olarak inşa edilmiş stadyumlar mevcuttur. Bunlar arasında özellikle Rachandamnern dünyada yalnızca "Boks" amacı için inşa edilmiş en büyük stadyumdur. Buralarda her hafta gün aşırı dövüşler düzenlenir ve yoğun olarak ilgi çeker... Enternasyonal profesyonel muay thai konusunda başlıca dünya organizasyonları " WMC (WORLD MUAY THAI COUNCIL), S-1 (SONGCHAI PROMOTIONS) olarak adlandırılabilir.

Amatör kapsamda ise 110 ülke "IFMA (INTERNATIONAL FEDERATION MUAYTHAI AMATEUR) şemsiyesi altında toparlanmış olup, söz konusu kuruluş 2006'da "GAISF" (Olimpiyatlar için kriter kuruluşlardan biri) tarafından üyeliğe seçilmiştir... Amatör Muay Thai; "Müsabaka, Yarışma (Koreografi) ve Aerobic Muay Thai" bölümlerinden oluşturulmuştur.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/

KİCKBOKS'UN ANLAMI
Kickboks; yumruk, tekme, diz uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş seçmeci bir mücadele sanatıdır. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir.

Kickboks aynı zamanda benzeri spor türlerini tanımlamakta kullanılan genel bir terimdir. Bu gün Dünya'da beş kıtada yapılan popüler bir spor dalıdır.

Kickboks spor dalındaki disiplinler;
. Semi Contact (Point Fighting)
. Light Contact
. Low Kick
. Kick Light
. Full Contact
. K-1 Rules
. Müzikli Forum
. Aero Kick


KİCKBOKS 'UN TARİHSEL GELİŞİMİ
Kickboks'un ilk yapılmaya başlandığı yerin 1967-1968'li yıllarda yine diğer uzakdoğu sporları'nın vatanı olan Japonya olduğunu görüyoruz.
Japon Karate'cilerin Tayland'ın yenilmez olarak gördükleri Muay Thai dövüşçülerinin çalışmalarını uzun yıllar inceledikten sonra kendi ata sporları olan Karate, Judo, Aikido, Jujitsu gibi spor dallarından farklı olarak Muay Thai'ye karşı alternatif  bir mücadele tarzı yaratmak istemişlerdir. Yine Muay Thai'den esinlenerek benzer bir spor dalının, boks eldiveni giyilerek boks teknikleri ile ayak tekniklerini birleştirerek yapılan MEJİRO ismi ile yeni bir spor dalının temellerini o yıllarda attılar.

Mejiro, Karate temeline dayanan sert vuruşlu Full Contact (Tam temaslı) yapılan bir sistem üzerine kurulmuş olup, Japonya'da bazı kesimler için oldukça sert bir mücadele tarzı olarak tepki görmüştür. Bu nedenle Japonya'da diğer uzakdoğu spor dalları gibi köklü bir temele sahip olamamıştır.

1974 yılından itibaren sistemli bir şekilde yapılmaya başladı. 1980'li yıllarda Amerika'da Aoran Baks, Bill Wallas, Buruce Lee, Dominik Wlaera, Jack Norris gibi bir grup tarafından Mejiro'dan esinlenerek Amerikan Boksu adı altında bir diğer adıyla Full Contact Karate çalışmaya başladılar ve burada hızlı ve büyük bir potansiyele ulaştılar.

Yine Amerika ile birlikte 1985'li yıllarda Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinde bu spor dalına yoğun ilgi duyulması sonucunda WAKO, ISKA, IAKSA,  IBF, İPTA, WKA, IAF, MAF, WMAF vb. birçok Federasyon kuruldu. Bazı federasyonlar Full Contact stilinin sert bulunması nedeniyle yeni bir sistem arayışına girdiler ve ilk olarak WAKO isimli Federasyon Semi Contact disiplinini oluşturarak müsabakalar düzenlemeye başladı. Bu sistem hızla yayıldı ve diğer federasyonlar da çeşitli kural değişiklikleri yaparak Semi Contact organizasyonları düzenlemeye başladılar. Bu arada Boks eldivenleri ile yapılan Full Contact ve Semi Contact stillerine Avrupa'da faaliyet gösteren Federasyonlar bu müsabaka şekillerini yeni bir isim altında birleştirmek istemişler ve (Tekmeli Boks) Kickboks adı altında bu spor dalının temellerini atmış oldular. Böylelikle birçok federasyon isim değişikliği yaparak Kickboks adını kullanmaya başladı.

Zaman içerisinde müsabıklara Full Contact çok sert, Semi Contact ise çok yumuşak gelmeye başlamıştı. 1988'li yıllarda IAKSA Federasyonu'nun kurucusu olan Geard Lemmens yaptığı çalışmalar sonucunda çok sert ve çok yumuşak olarak düşünülen her iki stilin ortasını, yani Light Contact disiplinini oluşturdu. Böylelikle Kickboks başlangıçta Full Contact, Light Contact ve Semi Contact olarak Avrupa'nın birçok ülkesinde yapılmaya başlandı.  Bu gün Dünya'da en popüler spor dallarından biri olan Kickboks, Semi Contact (Point Fighting), Light Contact, Low Kick, Kick Light, Full Contact, K-1 Rules, Müzikli Forum ve Aero Kick olmak üzere sekiz ayrı disiplinde çok yaygın bir şekilde yapılmaktadır.

KİCKBOKS'UN KKTC'YE GELİŞİ
1984 yılında yurt dışında yaşayan ve KKTC'ye dönüş yapan Karate antrenörü Kemal Behiç KARATECİ, Zen Do Kai Karate ismi altında, ayni yıllarda ülkemizde Taekwon-Do antrenörlerinden Coşkun BANK, Türk Boksu Kasırga ismi altında Lefkoşa ve Gazimağusa'daki çeşitli spor salonlarında (Kickboks ismi henüz belirginleşmediği için) Full Contact çalıştırmaya başladılar. Ancak bu yıllarda KKTC'de gerek Taekwon-Do'nun çok popüler olması, gerekse çeşitli engellemeler neticesinde çok fazla yaygınlaşamadı.

Türkiye'de 28 Haziran 1994 tarihinde Kickboks spor dalı Türkiye Boks Federasyonu'na bağlanmıştı. 2002 Yılında KKTC Boks Federasyonu'nda Yönetim Kurulu üyesi olan Niyazi DEMİREL ve Türkiye Boks ve Kickboks Federasyonu'nda görevli olan ve KKTC'de kamp yapan Türkiye kafilesinde yer alan Salim KAYICI ile birlikte ilk Kickboks Hakem Kursunu düzenlemişlerdir. Ancak Boks Federasyonu bünyesinde kurulma aşamasında olan Kickboks spor dalı yine çeşitli engellemeler neticesinde kurulamadığından Kickboks sporu ileriye gidemedi. 28 Temmuz 2005 tarihinde KKTC Judo, Hapkido ve Kickboks Federasyonu'nun kurulması ve Başkanlığına Niyazi DEMİREL'in atanmasından sonra Kickboks spor dalı KKTC'de gelişmeye başlamıştır. 2011 yılında Federasyon ISKA (International Sport Kickboxing Association) Dünya Kickboks Federasyonu'na üye oldu. Bu tarihten itibaren Kickboks Milli Takımı avrupa ve dünya Kickboks şampiyonalarına katılmakta ve başarılar elde etmektedir. 2015 yılında yapılan Tüzük değişikliği ile Federasyonun ismi KKTC Kickboks Federasyonu olarak değiştirilmiştir. Şu anda Kickboks Spor dalında 10 kulüp sayısına ulaşan Federasyon çalışmalara devam etmektedir. 

İLK OLUŞUMLAR VE İLK ORGANİZASYONLAR
İlk Yönetim Kurulu
Federasyonun kurulmasından sonra KKTC'de ilk Yönetim Kurulu, Başkan Niyazi DEMİREL , İdari Asbaşkan Kürşat DÜNKİ, , Teknik  Asbaşkan Ahmet KESKİN, Teknik Asbaşkan Kemal KOÇKAR, Mali Sekreter Sona NAJAFOV,  Üye Ayda TİLKİ(Merhum), Üye Kürşad MAMALI, Üye Ali BURSALI, Üye İbrahim HACIHALİLOĞLU.

İlk Seminer ve Kurslar
Federasyonun kurulmasından sonra KKTC'de ilk Kickboks semineri, antrenör ve Hakem Kursu 20-24 Ekim 2005 tarihleri arasında Lefkoşa'da Türkiye Kickboks Federasyonu hocalarından Hüseyin ŞAHBAZ (Uluslararası Hakem), Recep ECE (Uluslararası Hakem), İsa DAŞTAN (Uluslararası Hakem), Ahmet FİDAN'ın (Uluslararası Hakem) tarafından yapıldı.

İlk KKTC ve Uluslararası Şampiyonalar
Federasyonun kurulmasından sonra KKTC'de ilk yurt içi faaliyeti, KKTC Kickboks Şampiyonası 02 Nisan 2006 tarihinde Lefkoşa'da I. KKTC Kickboks Şampiyonası ismiyle yapılmıştır. KKTC Milli takımı ilk yurt içi faaliyetini, Lefkoşa'da 8. Uluslararası Dr. Fazıl Küçük Oyunları Kickboks Turnuvasına katılarak ve ilk yurt dışı faaliyetini Ankara'da I. Uluslararası Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Kickboks Turnuvasına katılarak gerçekleştirmiştir. 

İlk Uluslararası Başarılarımız
Federasyonun kurulmasından sonra KKTC'de ilk yurt içi faaliyet Lefkoşa'da 8. Uluslararası Dr. Fazıl Küçük Oyunları Kickboks Şampiyonası'nda, takım olarak ikincilik ve katıldığımız ilk yurt dışı faaliyet Ankara'da düzenlenen I. Uluslararası Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Kickboks Turnuvasında Semi Contact disiplininde takım halinde ikincilik derecesi alan sporcularımız önemli bir başarıya imza atmışlardır.